HomeNieuws  

19-10-2023

Ontruimingsplattegrond & ontruimingsplan

2231395 Meis Bedrijfshulpverlening en Brand Content 19 oktober   Website

Wat zijn veelgestelde vragen over een ontruimingsplan of ontruimingsplattegrond? Wij geven graag antwoord op die vragen, zodat u kunt bepalen of u goed bent voorbereid op noodsituaties.

Wanneer heeft u een ontruimingsplan of -plattegrond nodig?

Wanneer in een bedrijf een brandmeldinstallatie aanwezig is, dan is een ontruimingsplan een absolute vereiste. Dit geldt ook voor gebouwen waar aan ten minste tien mensen ‘s nachts onderdak wordt verleend, zoals ziekenhuizen en hotels. Voor gebouwen waar dagelijks minimaal tien kinderen onder de twaalf jaar of gehandicapten verblijven, zoals basisscholen, dag- en kinderopvang, is het ook verplicht een ontruimingsplan op te stellen.

Wat is het verschil tussen een ontruimingsplan en -plattegrond?

Een ontruimingsplan is een geschreven document dat de procedures en gedragsrichtlijnen beschrijft voor noodsituaties. Een ontruimingsplattegrond is een grafische kaart. Die toont de fysieke lay-out van het gebouw en geeft de locatie van belangrijke veiligheidsvoorzieningen en evacuatieroutes aan. Beide documenten zijn essentieel om de veiligheid van mensen tijdens noodsituaties te waarborgen en georganiseerde evacuaties mogelijk te maken.

Wat is het doel van een ontruimingsplan? En een ontruimingsplattegrond?

Een ontruimingsplan zegt hoe mensen zich moeten gedragen en welke stappen ze moeten nemen in geval van een noodsituatie, zoals brand, aardbeving of een andere bedreiging voor de veiligheid. Het bevat algemene richtlijnen voor evacuatieprocedures. Bijvoorbeeld wie verantwoordelijk is voor het melden van een noodsituatie. Het bevat ook specifieke informatie over de acties die mensen moeten ondernemen.

De ontruimingsplattegronden hangen op duidelijk zichtbare plaatsen in het gebouw. Ze maken zichtbaar wat de vluchtroutes zijn tijdens een noodsituatie. Ze geven ook de plaats van blus- en redmiddelen aan en tonen de verzamelplaats buiten het gebouw. Ze dienen zowel ter oriëntatie van bezoekers áls eigen medewerkers.

Aan welke eisen moet een ontruimingsplan of -plattegrond voldoen?

Het ontruimingsplan moet duidelijk en begrijpelijk zijn. Het moet verschillende noodsituaties dbehandelen, zoals brand, aardbeving of stroomuitval. Voor elke situatie moeten de juiste acties en procedures worden beschreven. Het plan moet informatie bevatten over de activatie van alarmen en over de communicatieprocedures. Daarnaast moet het plan voorzien in regelmatige oefeningen en training voor medewerkers en bewoners.

Ook de plattegrond moet duidelijk zijn, getekend conform NEN1414 met goed zichtbare symbolen en labels. De locatie van nooduitgangen en vluchtroutes moet duidelijk worden aangegeven. De plattegrond moet de locatie van brandblusapparaten, EHBO-voorzieningen en andere veiligheidsvoorzieningen tonen. De plattegrond moet op schaal zijn, zodat mensen de afstanden en locaties nauwkeurig kunnen inschatten. Ontruimingsplattegronden behoren op strategische locaties in het gebouw te worden geplaatst.

Wilt u weten wat Meis Bedrijfshulpverlening kan betekenen voor uw ontruimingsplan of -plattegrond? Neem dan contact met ons op!

Deel dit bericht:

Verder praten?

Dennis vertelt je graag meer. Bel naar 0183 675 166 of mail naar info@meis-bhv.nl

Het laatste nieuws

meis-bedrijfshulpverlening-reanimatie
De specialist in het geven van BHV opleidingen.