HomeNieuws  

21-03-2024

Ontruimingsoefening voor effectieve noodvoorbereiding

2240101 Meis content 06 02 Overzicht

‘Is een ontruimingsoefening verplicht?’ Deze vraag krijgen wij regelmatig. Hierop kunnen we antwoorden dat de wet geen verplichting voorschrijft, maar de overheid voorziet wel een advies. Dit advies schrijft voor dat op regelmatige basis een ontruimingsoefening moet worden uitgevoerd. Één keer per jaar is het minimum.

Het is voor werkgevers volgens de Arbowet wel verplicht om maatregelen te nemen voor optimale veiligheid en arbeidsomstandigheden. Noodvoorbereiding is daar een belangrijk onderdeel van.

Test

Het is belangrijk dat medewerkers bij noodsituaties kalm blijven en weten hoe ze moeten handelen. Daar kan een ontruimingsoefening bij helpen. Daarnaast is een ontruimingsoefening een goed moment om te testen of de protocollen en kennis nog up-to-date zijn. En of dat er eventuele aanpassingen moeten worden gedaan om de ontruiming nog sneller en veiliger te laten verlopen. Succesvolle oefeningen verbeteren de evacuatie, trainen BHV’ers en verzekeren een veiligere werkomgeving. Hoe vaker de oefening wordt gedaan, hoe beter de training van de BHV’ers en de werknemers.

Verzekering

Verzekering is naast veiligheid een cruciale reden om de ontruimingsoefeningen verplicht te stellen. Bij bijvoorbeeld brandschade schakelt het bedrijf de verzekering in. Die zal op haar beurt beoordelen of er voldoende preventiemaatregelen genomen zijn. Als er meer schade is door slechte noodvoorbereiding kan de verzekeringsagent weigeren een vergoeding uit te keren voor de onnodige extra schade. 

Cursus ontruimingsoefening

Wilt u hulp bij het organiseren van een ontruimingsoefening? Kijk dan eens bij onze opleiding ontruimingsoefening . Tijdens deze oefening kunnen we beoordelen in hoeverre de BHV-organisatie in de praktijk functioneert en competent is. Na afloop volgt een evaluatie met alle betrokkenen.

Tijdens deze oefening krijgt u inzicht in:

  • De reactie tijdens een alarmering in uw pand
  • Tekortkomingen in uw bedrijfsnoodplan (preventie etc.)
  • Handelen van BHV’ers en werknemers

Ontruimingsplan

Voor een goede ontruimingsoefening is een volledig ontruimingsplan essentieel. In het Bouwbesluit 2012 staat dat, indien een brandmeldinstallatie wettelijk vereist is voor een gebouw, er een ontruimingsplan en ontruimingsplattegronden aanwezig moet zijn. Ook voor een ontruimingsplan en -plattegronden bent u bij ons aan het juiste adres. Kijk hier voor meer informatie. 

Heeft u vragen over de ontruimingsoefening of het ontruimingsplan of wilt u onze hulp inschakelen? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht:

Verder praten?

Dennis vertelt je graag meer. Bel naar 0183 675 166 of mail naar info@meis-bhv.nl

Het laatste nieuws

meis-bedrijfshulpverlening-reanimatie
De specialist in het geven van BHV opleidingen.