Wij adviseren u om voldoende medewerkers op te leiden tot BHV’er. Dan voorkomt u problemen wanneer een BHV’er niet aanwezig is door bijvoorbeeld ziekte, verlof of vakantie. Wat zijn gangbare vragen over bedrijfshulpverlening in het algemeen, of over onze cursussen?
BHV is de afkorting voor bedrijfshulpverlening. BHV is de hulpverlening die aangeboden wordt door een bedrijfshulpverlener - BHV’er - bij een ongeval binnen een organisatie. Over het algemeen hulpverlening tussen het ongeval en het arriveren van hulpdiensten.
Het doel is dat de gezondheid en veiligheid van het slachtoffer en de betrokkenen gewaarborgd wordt, tot hulpdiensten arriveren.
Een BHV’er heeft een cursus gevolgd hoe op de beste manier hulp verleend kan worden. Een gecertificeerd BHV’er heeft korter dan een jaar geleden een BHV-(herhaling)cursus gevolgd.
Voor elke organisatie in Nederland is het verplicht minimaal één BHV’er in dienst te hebben. Iedere werkgever heeft algemene zorgplicht, wat betekent dat hij verantwoordelijk is voor de gezondheid en veiligheid van alle medewerkers binnen de organisatie.
Elke organisatie moet minimaal één werknemer opleiden tot BHV’er. Soms wordt gekozen om meerdere BHV’ers op te leiden of aan te nemen, in verband met mogelijke rest risico’s welke zijn opgenomen in uw RI&E.
In kleinere organisaties is het toegestaan dat de werkgever ook de bedrijfshulpverlener is. Grotere organisaties wordt aangeraden één of meerdere BHV’ers op te leiden.
Wanneer werknemers of klanten aanwezig zijn, is het verplicht dat een BHV’er aanwezig en beschikbaar is.
Het is niet verplicht uzelf op te leiden tot BHV’er. Wel bent u als zzp’er verplicht maatregelen te nemen voor het waarborgen van uw eigen veiligheid en gezondheid. Zodra u iemand aanneemt, bent u verplicht een BHV-cursus te volgen of de andere een cursus te laten volgen. Ook wanneer u een stagiair of vakantiehulp aanneemt.
Wanneer een situatie voordoet waar de gezondheid en veiligheid van de betrokkenen in gevaar komt, beoordeelt de bedrijfshulpverlener de situatie en schakelt hulpdiensten in. De BHV’er verleent eerste hulp tot dat de hulpdiensten arriveren. Een bedrijfshulpverlener heeft erg uiteenlopende taken: van reanimeren tot verband aanleggen.
Door een BHV-cursus te volgen en te slagen. Om na één jaar BHV’er te blijven, moet u een herhalingscursus volgen en ook hier weer voor slagen.
Tijdens de cursus leert u alles over eerste hulp verlenen, brand blussen en ontruimen. Over deze onderwerpen wordt theorie gegeven, wordt geoefend en wordt u voorzien van verschillende adviezen. Reanimeren, stabiele zijligging en omgaan met een kneuzing zijn voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen.
Het certificaat en de draagpas zijn een jaar geldig vanaf de dag van het examen. Voor verlenging van een jaar is het noodzakelijk na een jaar een BHV-herhalingscursus te volgen en succesvol af te ronden.
Het voordeel van de herhalingscursus die slechts een dagdeel in beslag neemt, is dat de ochtend of middag wordt ingevuld met een korte praktijkcursus. De praktijkelementen wordt aangevuld met e-learning. Het andere dagdeel kunnen de medewerkers gewoon aan het werk. Het nadeel van deze oplossing, is dat de onderwerpen in hoog tempo behandeld worden en er weinig ruimte is voor vragen en extra uitleg.
Wanneer u kiest voor een dagvullende bhv-herhalingscursus, kiest u voor een kwalitatief hoogwaardiger oplossing. Het nadeel is dat u uw medewerkers een volledige dag moet missen.
Heeft u nog meer vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Dennis vertelt je graag meer. Bel naar 0183 675 166 of mail naar info@meis-bhv.nl